Winters bouwt duurzaam, circulair en biobased voor Boerderij Wolfslaar

Voor de Gemeente Breda heeft Winters de uitbreiding van de kinderboerderij Wolfslaar in Breda gerealiseerd. Op het terrein van Boerderij Wolfslaar maakten oude gebouwen plaats voor nieuwe. Een bijzondere opdracht want het nieuwe gebouw is volledig van natuurlijke en eerder gebruikte materialen gemaakt. Zo werden kozijnen uit het Stadskantoor hergebruikt (circulair) en is gebouwd met stro van eigen teelt van de boerderij (biobased). Stro is een hernieuwbare grondstof met een hoge isolatiewaarde. Daarnaast kwam er een helofytenfilter voor de natuurlijke waterzuivering en een groen dak voor waterbuffering. Het hemelwater wordt opgevangen in een ondergrondse tank voor gebruik in de stal, voor de wasmachine en voor de toiletten. Het aangrenzende, bestaande entreegebouw is ook volledig verduurzaamd. 

Ten slotte zorgen zonnepanelen en warmtepompen er voor dat het gehele gebouw zelfvoorzienend is in zijn energiebehoeften. Tijdens de bouw bleef de boerderij geopend voor publiek. We zijn trots op deze mooie en duurzame opdracht waarmee de Gemeente Breda invulling geeft aan haar duurzaamheidsvisie voor de stad. 

Liesbet de Vries (hoofd vastgoedbeheer en parkeerbedrijf Gemeente Breda) aan het woord in Winters Magazine 2018:
"Ik heb in de contacten met Winters heel goed gevoeld dat dit een project van ons samen was. Dit was zeker niet zomaar een klus voor hen."
Lees hier het hele artikel.

Foto's: René de Wit en Stroom Architecten

  •